Tuesday, July 30, 2013

udang masak lemak cili padi

Entri kali ini memang menarik dan ringkas. Kalau ikut resepi paling mudah cuma kunyit, lada, serai, asam dan santan je, tapi rasa macam tak sah gitu, kalau tak letak segala bagai.  So, saya alter sedikit....hehehe.



Bahan2

Semangkuk udang, sukahati nak buang kulit atau tidak
☆ 5 biji bawang kecil merah
☆ 2-3 ulas bawang putih
☆ 1 inci kunyit

1/2 keping asam keping
(Atau 1 sudu teh air asam jawa pekat)
1 biji kentang
2 batang serai, dititik
1 helai daun serai
Garam secukup rasa
Santan - dalam 11/2 cawan @ 2 cawan

Caranya
1. Bersihkan udang.  Toskan airnya.
2. Hiris halia dan masukkan kedalam periuk.
3. Tumbuk bahan yang bertanda ☆, sehingga lumat.  Boleh blender jugak kalau mahu
4. Masuk kedalam periuk.
5. Letak 1/2 gelas air (atau agak2 boleh cover udang), serai, kentang, daun kunyit dan asam. Air jangan banyak, biar kuah pekat.
6. Nyalakan api dapur. Didihkan dengan api perlahan.
7. Masukkan udang, kacau sebentar.
8. Masukkan garam dan santan. Tunggu sehingga mendidih dan udang berubah warna. Dah siap!!!

Senangkan? Hehehe... memang berselera saya makan kali ni. Makan dengan nasi panas dan ulam timun je.

No comments:

Post a Comment