Monday, July 22, 2013

Ikan bercili

Dah berapa hari puasa.... 14 hari dah. By this time rasa macam dah biasa kan?  Saya masak ikan bercili je sahur tadi. Dah tak selera nak makan kari2 ni. Nampak Nad tambah nasi, sedaplah agaknya tu.

Camni lah rupa dia...




Sempoi..resepinya campak2 saja.

1 ekor ikan siakap, dilumurkan dgn garam dan kunyit (saya guna ikan kembung je)
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 inci halia,  dipotong halus memanjang
2 ulas bawang putih, di mayang halus
1/2 keping asam keping
2 batang kacang panjang, dipatahkan lebih kurang 1 inci
Minyak untuk menggoreng ikan
2 sudu besar minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

*dikisar atau tumbuk

* 3 biji bawang merah kecil
* 10 biji cili padi,  boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa anda
* 1/2 inci kunyit hidup,  kalau x ada,  bolehlah guna 1 camca teh serbuk kunyit

Cara2 nya:

1. Goreng ikan garing-garing,  sesuai dgn citarasa. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga naik bau.
3. Masukkan halia dan bawang besar dan goreng hingga layu.
4. Masukkan bahan kisar, garam dan asam keping dan goreng sehingga kering airnya.
5. Masukkan kacang panjang dan goreng sebentar.
6. Masukkan ikan, dalam 2-3 minit, angkat dan hidangkan.

Sedap makan dgn nasi panas berulam timun.

Enjoy. Masa yang diambil dalam 20 minit sahaja.  Pantas dan ringkas.

Ini pula versi yang saya tukar dengan daging.  Masih menyelerakan. Daging tu saya goreng separuh garing dahulu. Goreng dengan kunyit dan garam dan juga sedikit bawang untuk bau gorengan yang lebih harum.



No comments:

Post a Comment